top of page

Hostelde kalınır mı?

Neden olmasın?


Hostel deyince aklına dağınık, pis ve gürültülü bir yer gelmesin. Eskiden beri pek çok insanın zihninde, ‘’hostelde kalınmaz, rahat ve güvenli olmaz’’ gibi düşünceler yer etmiş ve bunlardan kurtulamıyorlar. Sence hosteller fiyatlarını; dağınık, pis ve gürültülü oldukları için mi daha düşük tutuyorlar?


Aslında; hostellerin güvenilirlik ve temizlik bakımından otellerden farkı yok. Daha ekonomik fiyatlar sunmalarının sebebi ise otellerde aldığınız hizmetin tamamını vermiyor olmaları. Örneğin oda servisi ya da garson çalıştırması gereken restoranı yok. Böylece pek çok eleman çalıştırmak yerine bir iki kişi ile bile hosteli yönetebiliyorlar. Bu da maliyetleri düşürüyor doğal olarak.


Ayrıca pek çok hostelde kullanabileceğiniz bir mutfak ve içinde her tür araç gereç de olduğundan yemek hazırlamasanız bile yanınızda götüreceğiniz poşet çayları ve bir su ısıtıcısını kullanarak bir çaya kahveye ödeyeceğiniz 3-4 eurodan kurtulmuş olursunuz. Bunu günde kaç kere tekrarladığınızı düşünün. Ve güzel bir bilgi daha: Bu mutfaklarda hostelden ayrılanların bıraktığı paket yiyecekler de bulunuyor ve alıp kullanmanızın serbest olduğu bir rafa konuyor. Buralarda bulabileceğiniz yulaf ezmesi, makarna, soslar, içecekler, meyva ve sebzeler ile kendinize rahatça bir menü çıkartabilirsiniz. Ben genelde yanımda hurma, poşet çay, meyva, hazır çorba ve mikrodalgada hazırlanabilen çabuk yemeklerden götürüyorum. Dışarda ise sadece yorulduğum zaman enerji toplamak ve keyifle dinlenmek için oturup bir kahve içip bir de pasta yiyorum.


'' Hosteller gürültülü olur’’ mu diyorsun? Kaldığım hiçbir hostelde uyku alanlarında bağıran çağıran ve hatta bir araya gelip muhabbet eden insan görmedim. Sadece ortak alanlarda insanlar sosyalleşiyor ancak uyunan kısımda öğlen saat 2 bile olsa kimse konuşmuyor veya en çok fısıltıyla konuşuyorlar. Bu bir hostel geleneği. Yazılı olmayan kurallardan.


Güvenilirlik konusunda ise aynı odada 8-10 kişi uyuyorsunuz. Nasıl güvenli olmasın? Bavulunu koyacağın kilitli dolapların da var.


Hostelde kalarak şehir merkezinin tam ortasında kalma şansını da elde ediyorsun. Otele ayırdığın bütçe ile bu kadar merkezi bir noktada kalamayabilirsin. Ya merkeze kadar uzun bir yürüyüş yapacaksın ya da toplu taşıma ile merkeze geleceksin. Oysa hostelde kalırsan merkeze ulaşmak için sadece hostelin kapısından çıkacaksın. Yorulmadan ve zaman kaybetmeden.


Ortak banyo için sıra mı bekleyeceğim diyorsan; hiç öyle olmuyor. Her katta en az iki üç banyo tuvalet olduğundan genelde hiç kimseyi görmüyorsun etrafında. Her şey tertemiz. Check-in, check-out için sıra beklemiyorsun. Hostelden çıkış yaparken direkt çıkıp gidiyorsun. ''Benim için oda servisi bulunmaması, sabahları yatağımı kimsenin toplamaması, hosteli terk ederken nevresimleri toplayıp bir sepete atmak, ortak banyo tuvalet kullanmak sorun değil'' diyorsan otel yerine hostele git.


Yılda 1 gezi yerine 3 gezi yap. Ben, hostelleri keşfetmiş biri olarak 2017 senesinden sonra hiç otelde kalmadım. Bundan dolayı da çok memnunum. Otellere ödeyeceğim para ile birkaç yurtdışı gezisi daha yapıyorum. En azından bir dene derim.


64 görüntüleme
bottom of page